management

Kies de logistiek specialist van het jaar.

Ik zie weer de aankondigingen en video boodschappen voorbij razen. De verkiezing logistiek manager van het jaar begint weer. Ik zie liever een geheel andere verkiezing. Een die aandacht vestigt op datgene wat nu werkelijk belangrijk is. Specialisten.Vanzelfsprekend gun ik de logistiek manager of de aankomende, hun succes en hun moment van faam. Maar een dergelijke verkiezing zou om meer moeten gaan dan alleen t beste jongetje van de klas. Het is een uitgelezen moment om meer aandacht te vragen voor beroepen / specialisaties waar behoefte aan is. Om zodoende het vak aantrekkelijker te maken en meer jonge mensen uit te dagen een carrière in de logistiek te beginnen.

Want hoezeer de sector er ook aantrekt. Het blijft een sector van doeners. Niet van denkers. En die doeners hebben we ook keihard nodig. De logistieke sector is een uiterst competitieve markt, waar de marges al jarenlang zwaar onder druk staan. Enerzijds heeft dat geleid tot veel innovatie, maar anderzijds blijft het behelpen met de aantrekkelijkheid van de sector. Werkelijk slimme jongeren kiezen eerder voor Financials dan voor de Logistiek.

De slimme jeugd hebben we wel nodig als logistieke sector. De toenemende integratie van de supply chain maakt zaken vele malen complexer. Dan heb je goede planners nodig, engineers die goed onderzoek kunnen doen en specialisten op het kruispunt van IT en Logistiek om geautomatiseerde systemen optimaal in te richten.

De volgende grote stap voor de logistiek is de opkomst van Big Data. Nu nog een hype maar het zal ontegenzeggelijk de markt veranderen. Dat vereist meer dan alleen strategie. Het vereist vooral slimme mensen die dergelijke data kunnen behappen, het in kleinere stukken kunnen opdelen en analyseren. Die meedenken met nieuwe Apps die de informatie in de Cloud inzichtelijk maakt. Deze specialisten zorgen ervoor dat managers en bestuurders de juiste informatie aangereikt krijgen. De organisaties die dit het beste inregelen, hebben de meeste kans om de wedstrijd te winnen.

Dus beste organisatie van ‘Logistiek manager van het jaar’. Organiseer de Logistiek Engineer of Logistiek Specialist van het jaar. Onthul de uitdagingen die schuilgaan achter een complexe supply chain. Die in complexiteit amper onder doet voor Financials. Want managers hebben we genoeg. Aan specialisten nu en in de toekomst is een schreeuwende behoefte.