e-commerce

E-Fulfillment oplossingen

Door te zorgen voor tijdigheid en transparantie over de leveringen van producten, kunnen retailers een hogere klanttevredenheid realiseren.

Veel retailers, groot en klein, worstelen nog elke dag met de vraag hoe zijn hun omnichain moeten inrichten. Het lijkt alsof online verkopen hun businessmodels in een constante spagaat trekt.  Slechts 1 op de 10 retailers heeft vertrouwen in hun E-Commerce aanpak, aldus onderzoeksinstituut LaSalle.  De belangrijkste voorwaarde bij het doorvoeren van E-Commerce blijft Customer Delight. Omdat de koopbeleving van de klant echter sterk verandert, hebben bedrijven de grootste moeite de klant hierin te volgen.

Foutloos.
Wat willen klanten dan precies. Voor alles een foutloze afhandeling van hun order. Of het nu online of in de fysieke winkel is, zorg dat uw processen van begin tot einde perfect lopen. Het is voor klanten belangrijk dat zij krijgen wat besteld hebben, het afgeleverd krijgen op het gewenste moment en ook kunnen afrekenen op de door hun gewenste wijze. En zo vreemd is dat niet.

Voorheen liep je een winkel in, zocht het product uit, liep naar de kassa en rekende af. Feitelijk wil de klant dit ook online realiseren. Gelukkig voor winkeliers eisen klanten niet een 24 uurs levering. Indien de prijs van levering lager uitvalt, is de klant bereid een aantal dagen te wachten. Maar dan moet het ook 100% kloppen.

Verpakking.
Kopen is een beleving voor klanten. Hou met uw verpakking hier rekening mee. Niet de grote lompe oversized bruine dozen waar het artikel 10 keer inpast. Zorg voor maatwerk en kleed de verpakking aan. Op dit moment is het goed mogelijk om met verpakkingsindustrie betere en tailored made verpakkingen te realiseren. Kleurrijke dozen dragen bij aan een betere klantbeleving.

Zorg ook dat de inhoud niet alleen het artikel bevat maar ook extra’s zoals aanbiedingen of features zoals ansichtkaarten of andere kleine giften. Maak er een cadeau van. En vergeet niet je trouwe klanten met iets extra’s te belonen!

De verpakkingen moet u niet opvullen met potentieel gevaarlijk vul materiaal. Klanten worden steeds milieubewuster en stellen er geen prijs op dat hun vuilnisbak wordt gevuld met uw vulmateriaal. Ook hier bied de verpakkingsindustrie allang betere oplossingen. Dus hoog tijd om met uw leverancier aan tafel te gaan ziten en hun te betrekken in de klantbeleving.

Retouren.
Ondanks al uw inspanningen en goede bedoelingen zal het ongetwijfeld een keer misgaan. Zorg ervoor dat uw klant met het grootste gemak het product kan retourneren. Door bijvoorbeeld retour stickers toe te voegen of een QR code zodat de klant online het artikel als retour kan opgeven en een retour sticker kan printen. Het online aanmelden is een belangrijk voordeel voor een betere supply chain afhandeling. Maar bied ook de mogelijkheid het product in een van uw winkels retour te laten nemen.

Zorg ook dat de financiele afhandeling van de retouren snel en foutloos verloopt. Ga hier niet moeilijk doen. Stort direct of maximaal binnen enkele dagen het bedrag terug op de rekening van de klant. Dit levert u ontzettend veel goodwill op en dus klant retentie.

E-Fulfillment processen.
Omdat klanten een snelle levering verwachten, dient u met uw locatie strategie hier rekening mee te houden. Goede analyse van uw afzetgebieden, waar zijn de locaties van uw distributeur zodat de transitie tijd zo kort mogelijk blijft. Ook kunt u overwegen het volledig uit te besteden naar een logsitiek dienstverlener. Belangrijk bij deze keuze van uw distributeur is hun flexibiliteit en transparantie van hun services.

Het E-Fulfillment proces dient in staat te zijn om met uw volumegrootte om te kunnen gaan. Daarbij is er wel een groot verschil of u nu 1000 of 100.000 verschillende producten voert. In het laatste geval is vergaande automatisering rendabel. Anderszijds zult u meer moeten investeren in de kwaliteit van uw personeel om foutloze afhandeling te realiseren.

Bij het afhandelen van uw processen gaat het eveneens om enkel stuks of bulk afhandeling. Hou met uw interne flows en werkverdeling rekening met de specifieke eisen van deze goederenstromen. Het is opportuun om in uw warehouse deze flows te scheiden.

Pop up winkels.
De meeste ketens hebben gemiddeld genomen voldoende capaciteit voor opslag, distributie en afzet. Het zijn juist de piekdagen die dermate extreem zijn, dat menig retailer in de problemen komt. Denk aan moederdag in de bloemensector of in algemene zin Sinterklaas en Kerst waarbij de piekmomenten nu al bijna in elkaar overlopen.

Voor uw opslag dient u tijdig uw voorraad op te bouwen en eventueel bij een derde partij tijdelijk op te slaan. Zorg dat u op dagdeel niveau uw winkels kunt bevoorraden. Maak gebruik van bestelbusjes om pendeldiensten te realiseren.

Ook kunt u tijdelijk extra winkelruimte huren op een top locatie om de extra afzet te realiseren. Daarbij kunt u gebruik maken van het outlet concept om een winkel snel en tegen lage kosten in te richten. De producten die u langs deze weg aanbied zullen dan vooral de artikelen zijn met een hoge omloopsnelheid en lagere waarde. Daarmee worden de kosten van de outlet huur snel terug verdiend

Tot slot
We zien een enorme verandering in de detailhandel, onder leiding van de verwachting van de consument dat hij een item online en / of in een winkel kan kopen, het overal en op elke wijze kan terugbrengen, en de klant op elke wijze kan betalen van cash tot het gebruik van apps. Voor uw logistiek zijn dan 2 zaken van elementair belang. De snelheid van uw keten en het inzicht dat u zelf en de klant heeft in uw processen. De beste wijze waarop u dat kunt bereiken is door uw keten korter en platter te maken en alle partijen direct te betrekken bij het bereiken van maximale Customer Delight.

1 antwoord
  1. MCS Fulfilment
    MCS Fulfilment zegt:

    Als je webshop groter wordt en je krijgt meer bestellingen, loont het steeds meer om fulfilment uit te besteden. Je bent namelijk heel veel tijd kwijt aan de logistiek achter je webshop en die tijd hou je nu over om je webshop te verbeteren. Alleen als je weinig bestellingen hebt, en grote artikelen verkoopt, kan het handiger zijn om het zelf te doen.

Reacties zijn gesloten.