black friday

Black Friday supply chain strategieën.

Black friday. Voor elke retailer de dag dat de omzet met een factor 7 of meer kan stijgen. Maar tegelijkertijd een enorme supply chain uitdaging.

Door de enorme uitdagingen die Black Friday met zich meebrengt, haken steeds meer kleinere retailers af. Voornaamste reden zijn de hoge kosten, vaak het gedwongen Nee-verkopen en de enorme belasting voor het personeel. Onderstaand een aantal strategien die U kunt volgen om bovenvernoemde problemen te voorkomen.

Tijdigheid.

Veel zaken aangaande supply chain utdagingen, gaan over tijdigheid. En het tijdig beginnen met uw voorbereiding is daar een van. Analyseer uw laatste Black Friday direct na de feestdagen. Zoek naar trends, doe marktanalyses, leveranciers performance, koopgedrag van klanten en of uw inkoop en voorraad strategie aansloot bij de klantvraag. Gebruik deze informatie aan het einde van het 1e kwartaal al uw volgende Black friday te plannen. Wie vroeg begint, heeft voldoende tijd om scenario’s op te stellen voor de disrupties die kunnen optreden.

Lead times.

Wanneer komen welke goederen aan en zijn het de juiste goederen. Inzicht in uw supply chain is essentieel. Vertrouw daarbij niet alleen op de informatie van uw leverancier. Real time data van uw vervoerders is daarbij cruciaal. Zij kunnen vaak ook tijdig voorspellen of er een disruptie optreedt in de levering. Investeer dus in realtime, data gedreven oplossingen.

Kosten.

De toegenomen inflatie, de daaraan verbonden kostenstijgingen en de onzekerheid van internationale leveringen [shipping] heeft veel retailers terughoudend gemaakt. Kijk naar strategische afspraken met uw leveranciers om prijs fluctuaties te voorkomen. Lange termijn afspraken horen daar bij. Bestel tijdig. Koop ook tijdig transport capaciteit in. Er zijn vele kapers op de kust en te lang wachten betekent hogere prijzen.

Vraag voorspelling.

Vraag voorspelling is van zichzelf al lastig. Voor Black Friday nog lastiger. Niet alleen vanwege de vraag an sich. Vaak introduceren fabrikanten nieuwe modellen tijdens deze periodes. Er is dus geen historische data beschikbaar om uw voorspelling op te baseren.

Dat levert ook problemen op, wanneer u welke voorraad wilt opbouwen. Niet zelden komt er kapitaal vast te ziten in voorraad dat al opgeslagen is, maar nog geen vraag kent. Dat levert ook qua opslag een probleem op. Uw warehouse ligt vol met not moving stock tot Black Friday.

Diversificatie.

Door de onzekerheid van levering, onstabiliteit van bepaalde regio’s is het verstandig beleid om uw sourcing te spreiden. Kijk daarbij ook naar de flexibiliteit van uw leveranciers. Kunnen ze snel opschalen of omschakelen naar andere productie? Zorg dan ook voor goede en constante communicatie met uw leveranciers. U wilt doorlopend weten hoe uw orders er voor staan.

Conclusie.

Een pro actieven houding en tijdig beginnen met het inrichten van uw supply chain voor Black Friday, is essentieel. U heeft dan tijd om afspraken te maken, voorkomen van onnodige kosten en doorrekenen van verschillende scenario’s en daarop een duidelijk plan te maken voor de gehele organisatie.

Black friday uitdagingen
Black friday nader verklaard