transport

Reshoring zet door in de Verenigde Staten.

Al eerder waren er indicaties dat manufacturers in de Verenigde Staten terugkomen op jaren van offshoring. Steeds meer bedrijven nemen stappen om productie weer dichter bij de klant te brengen.

Inmiddels is een derde van alle Amerikaanse bedrijven van plan om productie en diensten terug te halen naar de Verenigde Staten. Dat betekent dat maar liefst 5% van de totale inkoop weer binnenlands wordt. Een majeure verschuiving voor de Amerikaanse economie.

Cijfers.
Uit het  Grant Thornton Realities of Reshoring survey van 2013 zjn de volgende cijfers beschikbaar.

Deze verschuiving zal een enorme impact hebben op de Amerikaanse economie. Zowel macro economisch als het gaat om de handelsbalans maar ook voor lokale productiebedrijven, distributie en transport en service dienstverleners.  Executives zijn meer dan ooit bezig om hun propositie opnieuw tegen het licht te houden, waar niet alleen kosten maar ook de intangible kosten  van offshoring geëvalueerd worden.

Oorzaken
Naarmate meer informatie vanuit de supply chain inzichtelijker wordt door steeds gedetailleerdere informatie, wordt ook duidelijker dat veel kosten verborgen zijn gebleven. Niet langer de voor de hand liggende loon – en transportkosten maar ook kosten van verlies van klanten en inefficiencies in de keten door moeizame samenwerking.

De mate waarin leveranciers bereid of in staat zijn om informatie te delen kan bepalend zijn of ze in aanmerking komen om zaken mee te doen. Ze kunnen samen of face-to-face vergaderingen nodig hebben, en de nabijheid van een leverancier kan belangrijk zijn voor bedrijven. Zeker door de toenemende bewustwording van klanten. [kleding –  Bangladesh]

De nabijheid van een leverancier kan de [negatieve] impact op de doorlooptijd  van service levels sterk verminderen.  Een complete analyse moet rekening houden met de tijdige levering van goederen en materialen, kwaliteitsproblemen en het proces van het aanpakken van eventuele gebreken. Een lokale leverancier kan deze problemen onmiddellijk op te lossen, en dat creëert een win / win voor de leverancier en de fabrikant.

Degenen die de productie terug te brengen neigen wel om robotica en automatisering te gebruiken om belangrijke verbeteringen in het proces te ontwerpen. De resourcing betekent dan niet dat het aantal banen in dezelfde mate dan terugkomt. Waar vroeger eerst 100 Fte nodig waren om een Call Center te bemannen, nu kan door de hedendaagse technologie,  social media, een bedrijf met de helft het zelfde bereiken.

Bronnen:
http://www.supplychain247
@Vise Business Consultancy – Lessen in Backsouring

1 antwoord

Reacties zijn gesloten.