dirigent

De logistiek manager als dirigent.

Nu de vraag over de toekomst van supply chain op tafel ligt, is het onvermijdelijk om ook de positie en functie van de logistiek manager ter discussie te stellen.

De praktische techneut.

Eigenlijk gaat dit op voor de meeste logistiek managers. Ze zijn gewend om met de laarzen in de modder te staan. Hoogstaande oplossingen bedenken voor hun warehouse, distributie of interne supply chain optimalisatie. Maar de toekomst van supply chains vereist een ander logistiek manager.

Toekomst supply chain.

De diversiteit aan channels zal voor elke organisatie een grote uitdaging vormen. Meer dan ooit zullen de barrieres binnen de channels maar ook binnen de organisatie afgebroken en overwonnen worden. Het belang van Sales & Operations planning, optimaal functionerend in supply chain towers, vergt niets minder dan het slechten van de spreekwoordelijke muren in de organisatie.

Voor veel logistiek managers, die graag praktisch en hands-on zijn, een barriere op zich. Het vereist een strategie, intern netwerken, slim schaken op het bord in de directiekamer. Niet de technische innovaties zijn van doorslaggevend belang, maar het  vermogen van logistiek managers om permanent een primaire strategische rol te spelen. Niet langer is productie leidend maar de omni chain. En hoewel dit uitgangspunt al jaren wordt onderschreven, in de dagelijkse praktijk moet de logistiek manager het toch vaak afleggen tegen productie of sales belangen.

De dirigent

Niet de know how van de logistiek manager is van primair belang maar zijn leiderschaps kwaliteiten om op het hoogste niveau het belang van een geintregreerde omni chain uit te dragen in de organisatie. Op meerdere niveau’s moet de logistiek manager in staat zijn om samen te werken en verbindingen aan te brengen. Communicatie en inzicht bieden in de omni chain, de noodzaak en voordelen, staan daarbij voorop.

Dat betekent ook dat het leiderschap van de manager richting zijn medewerkers zal wijzigen. Teamdiversiteit, eigen verantwoordelijkheid en vergroten van de beslisvoegdheid bij medewerkers, zal de kwaliteit en het zelfsturend vermogen vergroten. Een noodzakelijke ontwikkeling omdat door de snelheid en complexiteit van de omni chain, de logistiek manager niet meer in staat zal zijn zelf aan het roer te staan.

De logistiek manager moet een centrale rol opeisen in het hart van de organisatie. Zijn visie uitdragen en aanzet geven tot nieuwe businessmodellen die rekening houden met mondiale ontwikkelingen maar ruimte geven aan lokaal maatwerk. Bent U er klaar voor?

2 antwoorden
  1. Walker
    Walker zegt:

    I’ve read some just right stuff here. Certainly value bookmarking for revisiting.

    I wonder how so much attempt youu set to create this typee of greazt informative site.

Reacties zijn gesloten.