levenscyclus

Creëer waarde met Reverse life cycle management

Terwijl veel organisaties alles inzetten op een optimale voorwaartse keten, vergeten ze vaak hun retourenstroom waardoor ze maar de halve wedstrijd spelen.

Inzicht.

Wat vaak ontbreekt is dat veel bedrijven eigenlijk weinig zicht of kennis hebben omtrent hun retouren proces. Vaak hoor je dan klachten dat transport of warehousing overbelast geraakt of dat er excessief veel kosten mee verbonden zijn. Ook is het vaak voor planners een ‘crime’ om retouren in bestaande routings te integreren.

Er zijn dus vele barrières die van de retourenstroom het vervelendste jongetje van de klas maken. Vaak zijn het slecht ingerichte processen, gebrek aan communicatie intern alsmede met klanten. Maar ook ontoereikende software en webapplicaties die een goede retourenstroom in de weg staan.

Innovatie

De eerste stap is dat de Reverse Life cycle manaement als een integraal onderdeel van de supply chain strategie moet worden beschouwd. Organisaties moeten een duidelijke visie hebben hoe en waarom retouren in hun supply chain past en welke waarde dat toevoegt. Ook dienen zijn in overleg met hun leveranciers deze strategie te integreren in de end-to-end keten.

De tweede en minst zo belangrijke stap is de communicatie voorwaarts in de keten. Zowel naar de retail als naar de klanten toe. Zorg voor duidelijke processen en afspraken met andere ketendeelnemers. Daarbij moet duidelijk worden wat onder retouren wordt verstaan, wat geaccepteerd wordt, autorisaties, kosten en vergoedingen, vrachtafhandeling en warehouse procedures.

Met name systeem en informatie integratie, zoals dat bij S&OP het geval is, bied significante voordelen om het retourenproces te integreren. Bij integratie zal het aantal fouten drastisch kunnen afnemen, minder papierwerk of kwijtgeraakte goederen. Ook kan dan beter richting de klant de eventuele RMA stroom goed beheerd worden.Reverse life cycle management

Warehousing Value added logistics

Een belangrijke rol is weggelegd voor Warehouse processen. Van ontvangst, onafhankelijke inslag procedure, het sorteren tot en met re-integreren van de producten in de keten. Ook als het gaat om refurbishment, relabeling, herpakken heeft het Warehouse een belangrijke rol in het geheel. Deze processen zijn essentieel om de klant tevredenheid en het kostenniveau in de hand te houden. Een goed WMS dat de capaciteit heeft om retouren goed en volledig af te handelen, zal uiterst waardevol zijn.

Bron: RLmagazine 2007