euro, planning

Is loon inleveren wel de oplossing?

Bij V&D stond het centraal in de discussie. Personeel moest loon inleveren anders zou het bedrijf het niet redden. Nadere beschouwing laat zien dat in veel gevallen dit alleen maar uitstel van het onvermijdelijke is.

Het is vaak het laatste redmiddel voor organisaties die feitelijk al jaren noodlijdend zijn, maar de problemen lange tijd konden camoufleren. Medewerkers zijn zich vaak bewust van de problematiek, maar niemand klapt uit de school om te voorkomen dat het toch al fragiele bedrijf alsnog klapt.

Verouderd

Dat is met een woord de problematiek van V&D. Met La Place had V&D een uitstekend concept neergezet in de markt, maar verder bleef het muisstil. De veranderde retailmarkt bleek niet besteed aan V&D waardoor ze met gemak werd gepasseerd door Bol.com, Zara, H&M maar ook een Ikea op huishoudelijk gebied.

V&D heeft geen specifieke kerngroep aan klanten die de basis vormen onder de omzet van de organisatie. Daardoor werd V&D steeds meer afhankelijk van het succes van haar acties. Acties die steeds slechter konden opboksen tegen de concurrentie.  Ook op internet gebied heeft V&D geen vooruitgang geboekt. De omnichain uitdaging is iets waar V&D nog aan moet beginnen. Of kijk in de winkels zelf waar de moderne toepassingen nog amper te vinden zijn. V&D staat al jaren stil.

Het historische aankoopbeleid van panden wordt dan langzaam een blok aan het been. Wat toen een goed plan leek, verkoop en terughuur, wreekt zich door de steeds sneller teruglopende omzet en marge. Dan worden noodmaatregelen ingezet zoals loonvermindering om toch vooral wat liquiditeit over te houden. Maar in de huidige vrije val van V&D is dat uitstel van executie.

Nieuw elan.

V&D verdient een volledige vernieuwing van haar [marketing] profiel. Nieuw management en ook op executive level dienen er stevige veranderingen doorgevoerd te worden.  Het succes van La Place kan niet langer het enige anker zijn. V&D moet zich razendsnel inrichten op de nieuwe retail uitdagingen. Dat vraagt nieuwe ideeën, inspiratie en vooral moed. Loonmaatregelen is feitelijk ontkenning van de deplorabele staat van het bedrijf en zal geen soelaas bieden, maar slechts het onvermijdelijke uitstellen.