warehouse

hoe optimaliseer ik mijn warehouse

Elk warehouse en fulfillment center wordt elk jaar met flinke uitdagingen geconfronteerd. Maar weinigen waren voorbereid op de plotse verschuiving van online aankopen die veroorzaakt werd door de Covid pandemie.

Eisen e-commerce

Veel warehouses hebben waarschijnlijk de klus geklaard tegen veel hogere kosten door vooral werkvolume in te zetten. Maar ook zag je bij veel warehouses de levertijden oplopen. Ondertussen werden de kosten en inefficiënties voor lief genomen. Maar deze trend blijkt nu van structurele aard. Niet alleen omdat de pandemie voorlopig nog doorwoekerd. Klanten hebben het online kopen nu ook echt ontdekt.IN de VS zijn de online verkopen gestegen met maar liefst 39% t.o.v. het jaar daarvoor. Een ongekende stijging en de prognose voor het komende jaar tonen het zelfde beeld. Hoog tijd dus voor warehouse managers om de inefficiencies aan te gaan pakken. Gelukkig hoeft dat niet altijd grote en langlopende investeringen te betekenen. Kleine stappen blijken nog altijd zeer effectief

Lean en clean

Het is vaak het zorgenkindjes binnen warehouses. “we hebben er geen tijd voor”, want we hebben het zo druk. Maar schone en opgeruimde warehouses zijn efficiënter en U wint er dus tijd mee. Denk aan zwervende pallets of afvaldozen die ruimte in beslag nemen. Stof en vuil kunnen niet alleen uw product beschadigen. Ook uw apparatuur heeft te lijden onder stof en vuil, waardoor stilstand van machines toeneemt. Dus implementeer een opruimschema en zorg dat uw warehouse elke dag clean & Lean is.

Quick crossdock

De huidige ERP en WMS systemen vereisen dat binnenkomende goederen altijd worden ingeslagen / opgeslagen voordat ze weer verzonden kunnen worden. Voor nabestellingen of kleine reguliere bestellingen [< 5] is dit onhandig. Dus kijk naar een oplossing om ook deze artikelen meteen te crossdocken. Dus nieuwe label erop en meteen weer de deur uit.

Labels

Labels zijn zijn ondanks hun grote belang, vaak een ondergewaardeerd aspect. Misschien wel omdat het zo gewoon is geworden. Inefficienies in het label proces kunt u vinden in het aantal muisklikken die een medewerker moet uitvoeren om een label te printen. [dit geldt ook voor bijv pakbonnen etc] Maar ook de afstand die elke keer gelopen moet worden naar de labelprinter toe. Ook het aanpassen van formaten is vaak erg lastig en tijdrovend. Check met uw leverancier en stel eisen aan gebruikersvriendelijkheid bij dit soort aspecten. Het printen van labels, pakbonnen etc, is een van de meest voorkomende activiteiten in een warehouse. Dus juist dit soort processen dienen kinderlijk simpel te zijn.

Locatie optimalisatie

Veel WMS systemen hebben de optie al. Het optimaal indelen van het warehouse op grond van volume en vraag. Dus artikelen met hoge ordervolumes, dichterbij plaatsen en concentreren in het warehouse zodat picking een stuk sneller gaat. Heeft u die mogelijkheid niet en is handmatig ingrijpen vereist. Twijfel niet en analyseer uw voorraad hierop. Het scheelt u veel tijd.

Afstanden

Wat ook nog wel eens vergeten wordt zijn de afstanden die medewerkers vaak moeten overbruggen om hun werk te kunnen doen. Vaak moeten werknemers heen en weer lopen tussen computer, printers en hun feitelijke werkplek. Dit werkt verstorend, werkt fouten in de hand en kost meer tijd dan u denkt. Dit kan u bereiken door bijvoorbeeld mobiele werkstations in te richten. Stations waar alle benodigde voorzieningen op aanwezig zijn. Of een werkstation inrichten vlakbij de werkplek van de medewerkers. Dit is niet alleen prettiger werken voor de medewerkers. Het vermindert het aantal fouten, het proces wordt stabieler en bespaart veel procestijd.

In tegenstelling tot de pandemie vertoont e-commerce geen tekenen van vertraging. Inspanningen om warehouse processen te optimaliseren hoeven niet tijdrovend of duur te zijn. Vaak bieden kleine stappen, grote verbeteringen.

Lees ook:

flexibele warehouses

hoe vang ik het hoogseizoen op

warehouse optimalisaties