netwerk

Rationaliseer uw online netwerk.

Het is weer zwoegen voor vele zelfstandigen. De economie wil maar niet vlotten en nu bij het aanbreken van de zomerperiode, loopt je mailbox niet over  van opdrachten. Tijd om een rationalisatieslag door te voeren.

Met de groei van het aantal zelfstandigen, is ook het aantal online netwerk sites en intermediairs drastisch toegenomen. Dermate veel dat je door de bomen haast niet meer het bos ziet. Op welke site moet je nu wel of niet inschrijven. Vele zelfstandigen kiezen voor de sprong naar voren en schrijven zich op veel mogelijk sites in en sluiten zich bij allerlei netwerken aan. Dit is alles gebaseerd op de angst dat je mogelijk een opdracht misloopt.

Maar dat laatste berust niet op waarheid en is veeleer een gevoel. Veel opdrachtgevers doen het zelfde als vele zelfstandigen. Ze plaatsen dezelfde opdracht op meerdere sites. Zoals je in vele netwerken, vaak dezelfde mensen tegenkomt. Er is blijkbaar een onzichtbaar mechanisme dat dezelfde mensen naar elkaar toe drijft. Die drive wordt vooral veroorzaakt door de gemeenschappelijke achtergrond, opleiding en sector waar mee actief is. Een bouwvakker zal je niet snel op een ICT site tegenkomen et v.v.

Het gegeven dat er zoveel dubbeling plaats vindt, betekent dat zowel opdrachtgevers als zelfstandigen onnodig tijd verspillen aan het onderhouden van al die netwerken, intermediairs en opdrachtsites. Het is ook slecht voor je focus op de markt en voor de wijze waarop je online jezelf presenteert. Elke site heeft wel zijn eigen insteek, waarop je net even anders presenteert dan je eigenlijk wilt. Versnippering alom. Rationaliseer!

Mijn tips op dit gebied:

  • Bepaal goed en duidelijk wat uw markt is, welke opdrachten je zoekt [focus] en wat je eigen SWOT is.
  • Zoek 3-5 sites die bij uw profiel passen. Trap niet in de val van vele intermediairs dat zij allerlei unieke aanbiedingen en opdrachten hebben.  Ook grote opdrachtgevers hebben een meerdere preferred suppliers.
  • Identificeer een beperkt aantal netwerken waarbinnen u actief wilt zijn. netwerken die ook werkelijk aansluiten op uw profiel en uw focus gebied
  • Onderhoud niet alleen online maar ook fysiek contact met de personen / organisatie achter de online sites. Doordat U een rationalisatie doorvoert, heeft u meer tijd hiervoor en krijgt U een betere focus. Ook voor de andere partij is dit gunstig. U shopt niet opportunistisch rond van de ene partij naar de andere. Dit wordt gewaardeerd.
  • Rationaliseer elk jaar uw online aanwezigheid op effectiviteit en kwaliteit. Welke online sites, intermediairs en netwerkclubs hebben werkelijk voor u waarde toegevoegd in de vorm van opdrachten, leads, contacten of op ander vlak uw persoonlijke en zakelijke leven verrijkt.
  • Zorg voor een uniforme presentatie op het internet. Vele sites eisen elke keer een andere vorm van uw presentatie / resumé. Begin er niet aan. U loopt een gerede kans dat uw resumé bij dezelfde opdrachtgever komt, vanuit meerdere intermediairs. Beetje vreemd dan dat dezelfde persoon, verschillende resumé ’s heeft en zich dus anders presenteert.  Uw geloofwaardigheid ligt dan in de prullenbak.
  • Wees overtuigd van de meerwaarde die u biedt en welke dit is. De intermediair heeft U dan harder nodig dan andersom.