omnichain, supply chain

Supply Chain Management is verouderd.

Supply Chain Management staan zwaar onder druk. De economische crisis zorgt voor problemen op de afzetmarkt en aan de andere kant zijn er grote problemen met het verwerven van grondstoffen en halffabrikaten. De omschakeling naar een demand chain is meer dan ooit urgent.

De markten veranderen snel. De Aziatische tijgers blijven het beter doen dan de traditionele landen. Maar ook regio’s als Zuid-Amerika beginnen zich te roeren. Anderzijds blijft de druk op marges maximaal aanwezig waardoor de noodzaak voor kostenreductie in de supply chain onvermijdelijk is. De consument wordt steeds wispelturiger, vaak gedreven door het enorme diverse aanbod van producten. Hierdoor wordt de lifecycle van producten steeds maar korter, waardoor de terugverdientijd van een product steeds moeilijker wordt.

Deze uitdagingen dwingen bedrijven om hun supply chain van end-to-end te organiseren. Middels het SCOR concept wordt gewerkt aan gesynchroniseerde planning, integratie van productie en sourcing van middelen. Aan de consumentzijde is het bewaken van ordertijdigheid en volledigheid, van groot belang om de klant niet te verliezen. Toch zie je in deze supply chain veel voorraad ontstaan, lange doorlooptijden met toenemende risico’s en oplopende arbeidskosten om die supply chain onder controle te houden. Traditioneel kozen bedrijven dan voor het functioneel optimaliseren van hun organisatie, outsourcen wat niet direct als kerncompetentie werd gezien en een grote focus op customer service levels.

Maar met de huidige eisen van de markt is een supply chain niet meer voldoende. De strategie van organisaties vereist een nieuw business model dat gericht is op een On-Demand Chain.

Een ODC richt zich op flexibiliteit van de Chain om snel op veranderde behoeftes in te spelen en de korte life cycles van producten te kunnen volgen. De sterk wisselende volumevraag vereist dat ketens weer korter worden[time to market] om winkeldochters te vermijden. Ook worden hierdoor hoge voorraadkosten vermeden. Bij snelle wijzigingen of onderbrekingen door externe factoren, zoals rampen, dient de Demand Chain resilent te zijn om snel weer de aanvoer te kunnen herstellen, zonder excessieve kosten. Dat betekent dat uw gehele keten niet alleen dient te voldoen aan Operational Excellence, maar ook integratie bereikt op horizontaal en extern niveau. Zelfs samenwerking met uw belangrijkste concurrenten als het bijvoorbeeld gaat om Central Warehousing en value added logistics, is een belangrijk middel om uw kosten in de hand te houden.

Maar een van de belangrijkste drivers is de samenwerking met uw klanten.[customers-customer] Het is uw belangrijkste informatie bron als het gaat om verandering in de vraag en trends. Online social collaboration met uw klanten versterkt de banden maar levert u ook continue informatie over mogelijke wijzigingen, die u dan door de gehele keten kunt terugkoppelen. Dat betekent dat de transparantie in de gehele keten optimaal is om sensitief te kunnen zijn voor elke verandering. Een dergelijke breakthru lukt alleen als op boardroom niveau’s, bij de diverse ketenpartners,demand chain management maximale focus heeft.

Supply Chain strategy evaluatie model

Blue Oceans white paper