lean, teamwork

Generatie Z wordt de grootste uitdaging van uw supply chain

Generatie Z is de eerstvolgende generatie die binnenkort de markt betreedt. Een generatie, ook wel bekend als de generatie I, die volledig is opgegroeid met het internet en mobiele applicaties. Zij hebben geen weet van het pre-internet tijdperk. Hun verwachtingen zullen nog veeleisender zijn als het gaat om gemak, controle, kosten en keuze.
Deze generatie beslaat ongeveer 2,5 miljard consumenten wereldwijd met een verwachte koopkracht van bijna 100 miljard euro. Tegen 2020 zal deze generatie ongeveer 40 procent van alle online consumentenaankopen realiseren. Als 3PL kunt u daar maar beter op voorbereid zijn. Hieronder de vijf belangrijkste punten waar uw supply chain aan dient te voldoen.

Omnichannel fulfillment
Generatie Z shoppers kopen meer van hun smartphones dan elke andere generatie. Maar ze houden ook van winkelen in winkelcentra en items in winkels ophalen. Ze verwachten daarnaast bezorging op dezelfde dag, thuis, op het werk of op school. Voor deze nieuwe shopper is er geen onderscheid in hoe en waar ze winkelen, maar wel de verwachting van een naadloze ervaring.

Geoptimaliseerde e-commerce sites
3PL-magazijnen dienen ervoor te zorgen dat hun mobiele sites razendsnel en eenvoudig te navigeren zijn. Het volledig realtime inzichtelijk maken van uw voorraad is dan van essentieel belang. Als het laden van een mobiele site meer dan 3 seconden duurt, gaat 53 procent van generatie Z switchen. De warehouses van morgen dienen samen te werken met WMS leveranciers die een platform bieden met volledige API integratie.

Transparantie
De huidige 3PL’s moeten volledig inzicht houden in het koopproces. Vanaf het moment dat de klant de beschikbaarheid van een product controleert, tot het moment waarop het wordt afgeleverd. Voor veel 3PL’s begint dit met het aanbieden van voorraadbeschikbaarheid,  automatische e-mailmeldingen over de voortgang van het koopproces en een op toestemming gebaseerd webportaal voor klanten.

Superieure klantervaring
Generatie Z consumenten verwachten dat ze worden behandeld als ‘royalty’s’. Dit vereist niet alleen inzicht in de wensen en eisen van klanten. Ook de juist hulpmiddelen om contact te houden met klanten. Dit kunnen zijn:
* Chatbots;
* 24/7 toegang tot live, gekwalificeerde vertegenwoordigers;
* Bereikbaar langs meerdere kanalen van email tot social media;
* Duidelijke FAQ pagina;
* Makkelijk te vinden ondersteuning bij problemen;
* Respecteer privacy!

Vergeet niet dat als u een goede band opbouwt met uw klanten, ze niet alleen terugkomen maar ook met u mee kunnen groeien en vice versa.

Naadloos retourneren van producten
Geretourneerde artikelen zijn nog altijd een groot probleem voor e-commerce retailers. Maar het gaat nog uitdagender worden. Hoewel naar schatting slechts 4 procent van Gen Z meer dan 75 procent van hun gekochte artikelen zal retourneren, is dit 3 keer hoger dan bij andere inkoopgeneraties. Een efficiënt systeem moet niet alleen gemakkelijk omgaan met retouren, maar ook onderscheidend te zijn. U kunt dit doen door:
• voorgedrukte, gemakkelijk te volgen labels en instructies op elk pakket;
• extra ophaal- en uitwisselingsmogelijkheden op maat;
• een probleemloos WMS om de inventaris automatisch bij te werken;
• maximale online service en ondersteuning;
• gebruik makkelijk herbruikbare verpakkingen.