twitter, social media

Twitter taboe in Business.?

Het klinkt ongelooflijk. Social media zijn het hot topic om te communiceren met klanten, vrienden en zakenrelaties. Echter, de economisch invloedrijke leden van onze samenleving gebruiken twitter nauwelijks volgens het laatste onderzoek van de Volkskrant.

Twitter

De Nederlandse elite gebruikt nauwelijks twitter. Hoewel ze vaak Twitter-accounts hebben, gebruiken ze het zelden om verbinding te maken met anderen. Bedrijven zijn zelf actief op de sociale media, maar deze accounts worden beheerd door medewerkers van de organisatie. Er worden dus alleen formele contacten gelegd.

We moeten onderscheid maken tussen interactie en invloed. Mark Zuckerberg heeft bijvoorbeeld wel een Twitter-account, maar plaatst zelden tweets. Maar wanneer hij tweets, wordt dit duizenden keren opnieuw getweet. Dit geldt ook voor het Nederlandse rechtse parlementslid Geert Wilders. Hij heeft helemaal geen interactie met zijn volgers, maar hij heeft er duizenden, die zonder aarzeling al zijn tweets opnieuw tweeten.

De adoptie van twitter als communicatiemiddel hangt kennelijk sterk af van de positie van de persoon in de samenleving, met af en toe een uitzondering als Femke Halsema. Ze staat bekend als Twitter Queen, met ook veel interactie met haar volgers en een sterke invloed in de Nederlandse samenleving. Het is dus meer de sub-elite of gewone man die twitter actief gebruikt.

De elite is waarschijnlijk bang voor de bijwerkingen van Twitter. Elke tweet kan tot onverwachte resultaten leiden. Deze terughoudendheid voorkomt dat er een beter en hoger vertrouwen kan worden bereikt tussen bestuurders en burgers. Omdat twitter niet alleen een goede gelegenheid is om uw dagelijkse zaken te delen, maar ook kan worden gebruikt om het actuele nieuws uit te leggen en te interpreteren. Maar ook om die dingen te delen die goed gaan en nuances in debatten brengen. Het wordt hoog tijd dat de elite het oppikt op sociale media.