social media

Leidt Twitter tot zakelijk succes?

Binnen slechts een paar jaar, werd Twitter een echte rage onder een grote groep mensen. Maar zijn alle succesverhalen wel waar? Is Twitter werkelijk het zakelijke succesverhaal?

De eerste twitters waren duidelijk persoonlijk gerichte berichten. Uitwisselen van snelle informatie met vrienden. Na enige tijd pakten ook bedrijven de hype op en begonnen Twitter te integreren binnen hun bestaande sociale media-activiteiten. Voor sommige bedrijven was het hun eerste stap in de social media wereld. Hoewel velen beweren dat Twitter en andere sociale media onvermijdelijk is voor zakelijk succes, kunnen echte harde feiten niet worden gepresenteerd.

Feiten en statistieken.
De harde feiten zoals gepresenteerd op het internet zijn minder betrouwbaar volgens onderzoek van Twirus . Volgens hun onderzoek, zijn er 418.621 Nederlandstalige twitteraars. Slechts een klein percentage, 1,45% van deze accounts  heeft meer dan 1.000 volgers. De meeste, 62%, slechts 10 tot 100 volgers. De meerderheid, 57%, is mannelijk en is gemiddeld 27 jaar oud. Dus de hype is in de praktijk minder groot dan het aantal accounts doet voorkomen. En daarmee ook het actieve bereik.

De onderzoeksgegevens geven trouwens niet aan of het zuiver om Nederlanders gaat of Nederlands twitterend. Vlaamstalig kan hierbij dus inbegrepen zijn. Ook zijn er veel Nederlanders die in andere talen twitteren, veelal Engels  Deze zijn niet opgenomen in de getallen. Net zo min kunnen gesloten profielen meegenomen worden.  Wereldwijd zijn er ongeveer 500 miljoen profielen zijn bekend. Ongeveer 17% is echt actief op Twitter. Maar zelfs deze cijfers zijn slechts een educated guess, omdat gedegen wetenschappelijk marktonderzoek ontbreekt.

Wetenschappelijk bewijs ontbreekt.
Als je het internet afzoekt naar social media succesverhalen, zul je duizenden resultaten vinden. Elk artikel heeft zijn eigen ‘manier om succesvol te worden met social media. Maar als u op zoek naar wetenschappelijke bewijzen van het zakelijk succes via social media, wordt het een naald in een hooiberg. Ongetwijfeld zijn er ondernemers die succesvol geworden zijn door het gebruik van social media, maar zakelijk succes is een complex proces met vele variabelen, waarvan er velen niet onder controle zijn  van de ondernemer. Wat dat betreft, is social media niet zo verschillend van de klassieke manier van het ondernemerschap.

Oude en nieuwe manieren.
Hoe wordt men succesvol in het bedrijfsleven? Veel boeken, congressen, deskundigen tonen U vaak eenvoudige stappen. Elk beweert dat alleen hun weg, de beste weg naar succes is. Velen hebben het geprobeerd maar bijna evenveel mislukten. Zakelijk succes kan niet worden gekopieërd uit een boek of tijdens een masterclass worden geleerd. Succesvol worden is hard werken, lange uren, omgaan met veel teleurstellingen en mislukkingen. Het gaat over het verkennen van elke gelegenheid om uw product of dienst onder de aandacht van uw klanten te brengen. En zelfs dan is een zeker geluk nog altijd van toepassing. Omdat het gaat op de juiste plaats, met het juiste product / dienst op het juiste moment.

Het gebruik van social media kan een extra dimensie toevoegen aan uw product of dienst. Dat betekent niet dat de klassieke manier van werken minder belangrijk is geworden. Zoals uit de hierboven genoemde cijfers blijkt over Twitter, het is een beperkte groep die  ‘hyper’ actief is op Twitter. Het effectieve bereik is dus kleiner dan veelal wordt verondersteld. Ander onderzoek heeft aangetoond dat het meer een medium is  voor vooral jong publiek en midden tot hoog opgeleide mensen. Een zeer grote groep ontbreekt dus op Twitter. Het ontbreken van een gedegen marktonderzoek maakt het vaak moeilijk om een specifieke marketing strategie in te richten voor social media.

Het gebruik van social media.
Social media zoals Twitter, kan worden gebruikt als een aanvullend kanaal om uw producten of diensten te promoten. In weerwil van de vele succesverhalen op het internet, is er geen goed wetenschappelijk bewijs dat men meer succesvol kan worden met behulp van social media dan met behulp van de meer traditionele manieren. Echter, het negeren van social media zou zeker uw kans op succes beperken omdat een belangrijke groep social media gebruikt en deze groep het beste bereikt kan worden via deze kanalen.

Dus voor degenen die de hele dag Twitteren, en zoveel mogelijk volgelingen proberen te krijgen maar nog steeds niet succesvol zijn; Het ziet hem niet in de social media of de succesverhalen van alle boeken en seminars. Succesvol worden gaat om keihard werken, kent veel mislukkingen, en er zijn geen garanties.

Bron: Twirus