privacy

Social media op werk onontbeerlijk.

Het klinkt vreemd maar er zijn nog steeds werkgevers die gebruik van social media op het werk niet toestaan. Deze werkgevers verliezen hierdoor hun aantrekkelijkheid en een effectieve snelle manier van communiceren.

Sommige werkgevers vinden het maar niets. Werknemers die gedurende werktijd op Facebook, Instagram, Linkedin of op Twitter actief zijn. Of werknemers die gebruik maken van een van de vele chatprogramma’s die bestaan. Terwijl het gebruik van social media bijna onbegrensd blijft doorgroeien. Bedrijven als Google blijven datacenters bijbouwen om al die dataopslag en data-uitwisseling aan te kunnen.

De jongeren van deze tijd doen niets anders dan aanwezig zijn op de social media. Kijkt U maar rond op straat. Wie is niet bezig met zijn smartphone of tablet? De werknemer van morgen is helemaal thuis in social media en zal ongetwijfeld vreemd opkijken als zijn toekomstige werkgever, social media als iets onwenselijk beschouwd op de werkvloer. Dergelijke werkgevers worden een stuk onaantrekkelijker voor het [top] talent van morgen. Voor de verwachte krappe arbeidsmarkt van morgen is dit iets om serieus over na te denken.

Social media is ook bij uitstek geschikt om zeer snel en nauw contact te houden met uw klanten. Gelukkig gebruiken al veel bedrijven social media, al is het met vallen en opstaan. Het is vaak te formeel, waar klanten een andere opvatting erop na houden. Dit leidt niet zelden tot onbegrip en gefrustreerde berichten op social media over uw bedrijf. Als uw organisatie via social media werkt, is het wel van belang dat uw klantgerichtheid op hoog niveau is. Dat is wel wat anders dan klantvriendelijk zijn. Klantgerichtheid geeft aan in welke mate u kunt inspelen op de wensen en eisen van uw klanten.

Ook intern zijn social media uitstekend geschikt om de interne communicatie naar een hoger niveau te brengen. Het is wel even wennen als uw jonge werknemer op zijn netbook even snel een twitter beantwoord, een kort chatbericht naar zijn collega zend, maar de snelheid en intensiteit van communicatie gaat met sprongen vooruit. Het verbetert de effectiviteit van uw organisatie omdat in een fractie alle betrokkenen op de hoogte zijn van de laatste beslissingen binnen uw organisatie. Dat scheelt u de nodige extra meetings. Een ander voordeel is dat U op deze manier de noodzaak van zware managementlagen kunt verlagen. Het biedt de opportuniteit om uw organisatie meer zelfsturend te maken.

Social media zijn niet meer weg te denken. Het is aan de werkgevers van nu om zich goed voorbereiden op de toekomst, om deze nieuwe vorm van Business Intelligence door te voeren. Een toekomst waar online zijn en online samenwerken net zo gewoon wordt als de telefoon.