crisis, europa, big data

Mythes over Big data

De technologie ontwikkelt zich razendsnel en zo ook alle verhalen rondom Big Data dat mythische proporties aanneemt. Een kleine realiteitscheck.

Op het internet is het momenteel het buzz woord. Big Data. Ik volg de ontwikkelingen redelijk nauwgezet en zie toch dat bepaalde zaken uit hun context worden gehaald. Om die reden heb ik hieronder een aantal van die mythes op een rij gezet.

Voorspellende waarde.

De voorspellende waarde van big data als een glazen bol om in de toekomst te kijken berust op een misverstand. Ten eerste zijn de gegevens die U verzamelt altijd gebaseerd op het verleden waarop men een extrapolatie toepast. Erg tricky. Zelfs het CPB heeft de grootste moeite om de economische ontwikkelingen voor een jaar te voorspellen. Vaak komen ze niet verder dan 3 maanden als het gaat om werkelijk betrouwbare voorspellingen. En de gegevens die U verzamelt zijn afhankelijk van de vraagstelling en de interpretatie hiervan door de onderzoeker en de gebruiker van de informatie. Zolang de mens in het proces is betrokken, blijft er een significante foutkans.

Betere data.

Big data is beter data. Eigenlijk is het tegendeel waar. Hoe meer data U verzamelt hoe onoverzichtelijker het wordt en dus moeilijker om de relevante informatie eruit te halen. Stel het u maar voor dat u een naald in een hooiberg zoekt en daar continue nog meer hooi op gooit. Vaak is het probleem dat men eigenlijk niet goed weet waar naar men op zoek is en dus zoveel gegevens verzamelt, zoals inlichtingendiensten doen. Dat levert dus veel werk op maar niet meer resultaat zoals de NSA de afgelopen jaren tot haar schaamte moest bekennen. Vaak is het ook niet nodig om veel data te verzamelen. U heeft geen grote hoeveelheden informatie nodig om te weten dat in de herfst de verkoop van paraplu’s zal stijgen. Als in modellen de juiste logica en intelligentie ontbreekt, zal alle informatie van de wereld U niet verder helpen.

We moeten mee!

De bedrijven die zich nu bezig houden met Big Data zijn vooral global players die het financieel vermogen hebben om zich hier mee bezig te houden. Dat wil niet zeggen dat MKB de boot mist. De ontwikkeling staat feitelijk nog in de kinderschoenen. De grote spelers kunnen nu ook moeilijk aantonen wat de werkelijk toegevoegde waarde is van Big Data voor hun organisatie.

In de komende jaren zal de technologie zich verder ontwikkelen en uiteindelijk ook goedkoper en beter beschikbaar komen. Meer en meer professionals komen op de markt die bedrijven kunnen ondersteunen bij de ontwikkeling en gebruik van Big Data. En in de komende jaren zullen ook de analyse modellen zich verder ontwikkelen en breder beschikbaar komen.

Onbeheersbaar.

Ja daar heeft men een punt. Wat ik al eerder stelde betekent veel gegevens niet betere informatie. De hooiberg groeit heel erg snel. Toch zijn er goede analyse instrumenten, data management systemen die indien goed ingericht U goed kunnen helpen om door de bomen het bos te zien. Maar daarbij vooropgesteld dat U wel goed weet wat U zoekt en wat U nodig heeft. En dat U ook de organisatiestructuur heeft om die data om te zetten in waarde voor uw organisatie. Dat betekent dat U moet gaan nadenken over de structuren, samenwerking met partners en vooral over uw [toekomstige] klanten moet gaan nadenken.