resumee

Wat is een goede vacature?

Als het gaat om arbeidsbemiddeling staat bijna altijd het resumé van de kandidaat centraal. De kandidaat wordt geacht een motivatie en resumé op te stellen die zo goed mogelijk aansluit bij de vacature. Maar niet zelden zijn het de vacatures die gebrekkig opgesteld zijn.

Ik heb bewust niet gekeken op het internet wat de valkuilen zijn bij het opstellen van vacatures. Onderstaand zijn zaken die mij persoonlijk opvallen aan vacatures. Een goed opgestelde vacature zorgt voor betere meer gerichte sollicitaties, waardoor selectie een stuk makkelijker wordt. Maar vaak zijn vacatures zo algemeen of onduidelijk dat bijna iedereen wel kan reageren. Een stortvloed aan reacties is hoogstwaarschijnlijk het gevolg.

Linkedin – Ziggo vacature

Deze vacature is al eerder verschenen op Linkedin. Blijkbaar hebben de vorige selectierondes niets opgeleverd. De vacature is echter precies het zelfde. Blijkbaar is het bij Ziggo niet opgekomen dat de vacature tekst nogal zwak is.

Het eerste wat opvalt aan de vacature is enorme lap tekst. Zeker het deel over ‘verantwoordelijkheden’ is een eindeloze opsomming dat bijna op taakniveau is uitgewerkt. Er komen ook veel dubbelingen in de tekst voor en uiteindelijk sluit de functienaam niet aan bij de taak inhoud. Ook blijkt uit de tekst dat Ziggo eigenlijk niet goed weet wat het werk inhoudt en wie ze zoeken.

Want wat is een Supply Chain officer? Gewoonlijk is het woord ‘Officer’ toebedeeld aan executive functies [CEO, CFO, CIO] Maar als je de tekst leest is van topmanagement laat staan executive level geen sprake.

En wat voor persoon zoekt Ziggo? “Een persoonlijkheid die zorgt voor helder inzicht”. Dat lijkt mij best wel lastig. Persoonlijkheid zegt iets over wie iemand is. [onbekommerd, extravertheid, gewetensvol, open, etc] Niet zozeer welke capaciteiten, wat iemand kan,  de persoon heeft.

Dubbelingen zie je terug in de specifieke taakomschrijving waar eerst allerlei type planningen worden opgesomd om vervolgens te stellen dat je voor de planning verantwoordelijk bent. Dat komt wel erg vaak terug in de tekst. Ook is het merkwaardig dat je verantwoordelijk bent voor de gehele supply chain en dan vervolgens dit nog eens partieel gespecificeerd wordt. Alsof het toch niet helemaal de gehele Supply Chain is. Weet Ziggo wat Supply Chain inhoudt en wat daar in de literatuur onder verstaan wordt?

Als je de functie doorleest zoekt Ziggo een kandidaat die werkelijk alles doet, alles moet kunnen en voor alles verantwoordelijk is. Dat is natuurlijk onmogelijk.  Lees je wat verder door dan wordt duidelijk dat het een teamfunctie betreft. Maar hoe de taakverdeling is binnen het team, hoe het team is opgesteld, wordt niet benoemd. Als Ziggo uitweidt over de taak, dan had ik dat wel verwacht.

Dat het geen topmanagement betreft, ondanks dat de functie enorm zwaar wordt aangezet, blijkt uit de eisen die worden gesteld.  HBO[niets mis mee, hoor], 2 jaar ervaring, kennis van planning en daarnaast het geijkte over Office, teamplayer en communicatieve vaardigheden. Ook moet je proactief zijn, besluitvaardig, zelfstandig, resultaat – en klantgericht. Soms is het wel vermoeiend die standaardzinnetjes in de vacatureteksten. Want wie is dat niet? Ga niet zeggen dat je het niet  bent, want dan val je meteen af. Maar in de vele interviews die ik in mijn carrière heb meegemaakt, is geen enkele recruiter / HR manager geweest die dit werkelijk heeft getoetst. De interviewer zal je uiteindelijk op je blauwe ogen moeten geloven. Dus wat is de waarde hiervan?

En de gehele functie-inhoud komt weer op losse schroeven te staan als blijkt dat de afdeling Inkoop en logistiek werkelijk alles inhoudt en vervolgens gesteld wordt dat Supply Chain Management binnen Ziggo ;” …… het productieproces van Ziggo voor consumentenproducten..”.  Wat is het nu Ziggo? Want productie werd eerder veel nauwer gedefinieerd.

Dus wat zoekt Ziggo eigenlijk? Wat voor type medewerker, wat houdt de functie nu precies in, hoe ziet de afdeling Inkoop en Logistiek eruit? En de functie is inhoudelijk erg wazig, of liever gezegd generalistisch. Het is werkelijk alles, maar de tekst spreekt zichzelf regelmatig tegen qua definities. En waar is deze gesitueerd in de organisatie? Wat is de werkelijke functie zwaartte? Zeker gezien de functiebenaming. En wat is het salaris niveau? Zelfs geen indicatie of range terwijl Ziggo wel het niveau specificeert dat benodigd is. Dus ben ik enthousiast Ziggo? Nou nee, ik ben vooral in verwarring.