e-commerce

Pakt E-Commerce in 2014 echt door?

In de Verenigde Staten maar ook langzaam in Europa lijkt het economisch klimaat langzaam te verbeteren. Gaat de e-commerce dan nu eindelijk van start?

E-Commerce is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Maar de afgelopen jaren, tijdens de crisis hebben alle sectoren te kampen met een consument die de hand op de knip houdt. Wat betekent het voor de e-commerce als de consument zijn bestedingen gaat verruimen?

Distributie.
Als dat het geval is dan zal de focus zonder meer komen te liggen bij de distributiecentra. Deze zijn de spil in een succesvolle e-commerce ontwikkeling. Moderne, state of the art, distributie centra met een robuuste logistieke keten die dichtbij de klant staat en snel kan inspelen op de vraag en korte doorlooptijden.

Trends
De afgelopen jaren is is online retail sterk toegenomen. Amerikaanse cijfers laten een groei zien van 14,8% sinds 2007. Toch is dit nog maar 4% van de totale retail sales. Er is dus meer dan voldoende mogelijkheden tot groei en de ontwikkelingen wijzen steevast op een acceleratie in groei, waar bedrijven als bol.com al op inspelen.

Succesvolle online retail zal de logistieke keten nog verder veranderen. Van multichannel naar omni channel, waar fullfillment centra, overslag punten voor pakketten, lokale dynamische depots kunnen zorgen voor snelle levering met een hoog service niveau. De verspreiding en vermenging in de centra zal sterk toenemen.

De ophaalpunten waar de consument zijn product krijgt beleverd zal ook sterk variëren en het aantal ophaalpunten zal sterk toenemen. Huis aanlevering, ophalen bij stations of winkels. Waarbij digitale informatie , smartphone,  zal zorgen voor het optimale punt voor de consument. Beiden stromen, de consument en het product, zullen elkaar dynamisch vinden en het optimale punt gaan zoeken.  Goederen zullen dan continue in beweging zijn. Statische opslag zal drastisch verminderen.

Omslag retail logistiek.
Het zal niet eenvoudig zijn om uw logistieke strategie hierop aan te passen en ook uw logistieke infrastructuur zal sterk wijzigen. Het is geen kwestie meer van bakstenen stapelen. De wereldwijde e-commerce zal een enorme complexiteit aannemen waarbinnen realtime informatie essentieel is. Daarnaast bepalen zaken als internet prenetratie, smartphone gebruik, demografie en regelgeving in welke mate het per land succesvol zal zijn. Maar als U deze factoren goed beheerst zal dat een platform bieden voor een succesvolle e-commerce keten.