Heeft offshoring nog toekomst

Sinds de late jaren tachtig en de voortzetting in de jaren negentig, is offshoring van werk naar lagelonenlanden heel populair geweest. Call Centers, het programmeren van software, volledige productie sites.

In de voortdurende drang naar het verminderen van de kosten, volgde veel bedrijven het spoor naar het Verre Oosten. Maar veel projecten zijn gestrand. Volgens de Erasmus Universiteit is 85% van de offshore-activiteiten niet in geslaagd.

Recessie

De economische vertraging aan het begin van het huidige tijdperk en de recente depressie, verlaagde de aandacht voor offshoring. De waargenomen neergang leek in lijn te zijn met de economische ontwikkelingen. De voormalige ‘succes’ verhalen opgedroogd. Een van de redenen is dat offshoring meer inhoudt dan alleen de fysieke verplaatsing van processen. Het vereist een gedegen voorbereiding, investeringen ook op cultureel vlak en een gedetailleerde kostenberekening.

In de jaren negentig werden te veel bedrijven min of meer verblind door de schijnbare succesverhalen. Iedereen ging in offshoring en als een bedrijf het marktaandeel in stand wilde houden dan had het geen andere keuze dan om de trend te volgen. Het leek zo. Echter, 85%  is nooit een succesvol offshore-project geworden. De verwachte lagere kosten op arbeid werd gehaald, maar de kosten voor vervoer, cultuur verschillen, taal barrières bleken grote tegenslagen zijn. Ook de kwaliteit van het werk was veel lager.

Backshoring

Geconfronteerd met deze tegenslagen, waren de verwachte resultaten teleurstellend . Verrassend genoeg , draaide niet veel bedrijven de klok terug. Ze struikelde vooruit voor vele jaren om min of meer de verwachte resultaten te bereiken. Toch zijn in de Verenigde Staten heel wat bedrijven die hun activiteiten hebben teruggehaald en nog steeds doen. NCR, de ATM fabrikant heeft de offshoring teruggedraaid als gevolg van problemen met de leveranciers, backfall van haar innovatieve kracht, hoge kosten van het vervoer en de stijgende lonen.

In Europa, werden met name callcenters backshored naar het thuisland. Klantgerelateerde activiteiten zijn heel gevoelig en kan de reputatie van een bedrijf  snel ruïneren . Vaak bleek de andere tongval een probleem te zijn voor klanten. Klanten geven voorkeur aan mensen waarmee zij een band kunnen voelen.

Experts geloven nog steeds dat offshoring zinvol is en een toekomst heeft. Er zijn te veel mogelijkheden, zoals in Vietnam, Turkije en Bangladesh. Na verloop van tijd, wanneer deze landen een stijging laten zien van hun economie als gevolg van de stijging van lonen, zal het voordeel van offshoring zal langzaam tot stilstand komen als de kosten van het vervoer van een groter deel van de taart beslaan. Het isdan niet langer kosteneffectief.

Kansen

Aan de andere kant. Die lokale opkomende economieën zijn de nieuwe markten van morgen. Dus ook om die reden is het verstandig om offshoring te overwegen. Maar dan met oog op de toekomstige lokale afzet die U kunt realiseren. Alleen een goede voorbereiding is het halve werk. Investeer in goede relaties met lokale bedrijven en partners. Begrijp de noodzaak van investeren in mensen, innovatie en milieu. En vergeet niet dat in een andere cultuur, U niet blindelings uw eigen manier van werken kan realiseren. Je moet het beste van beide werelden weten te vinden, samen met een betrouwbare lokale partner.