spreadsheets

Hoe doe ik een leveranciersbeoordeling.

Leveranciersbeoordeling is een proces waarbij leveranciers beoordeelt worden op basis van verschillende factoren. Deze factoren kunnen geloofwaardigheid, levertijd, prijs, kwaliteit van de geleverde goederen en een set van dergelijke gemengde variabelen omvatten. De leveranciersbeoordelingen zijn gebaseerd op de prestaties van de leverancier.

Belangrijkste criteria

Bij het evalueren van leveranciers overwegen kopers meestal de volgende zaken:

Kwaliteit: De kwaliteit van de producten of goederen die de leverancier levert, is de belangrijkste factor. De leverancier kan goede kwaliteit handhaven door de productie te verbeteren en kwaliteitsplanning in de toeleveringsketen te hebben. De kwaliteitsfactor omvat de volgende zaken:

  • De leverancier moet zich houden aan de voorwaarden die in de inkooporder zijn vermeld.
  • De producten of diensten van de leverancier moeten voldoen aan de specificaties die in de offerte en inkooporder zijn vermeld.
  • Het percentage product falen moet binnen de geschikte limiet liggen.
  • De leverancier moet zorgen voor de juiste reparatie of herwerking.
  • Hij moet een adequate tijdsduur voor vervanging bieden.

Prijs: Een bedrijf wil altijd materialen tegen lagere kosten verkrijgen om de productiekosten te verlagen en de winst te verhogen. De leverancier een concurrerende prijs voor zijn producten vaststellen. Dit omvat de volgende zaken:

  • Stabiele prijs: De prijs van het product of de dienst moet gedurende een bepaalde tijd stabiel zijn.
  • Nauwkeurige prijs: Er mag niet veel verschil zijn tussen de prijs in de inkooporder en de factuurprijs.
  • Voorafgaande kennisgeving van prijswijzigingen: Hij moet vooraf informeren over prijswijzigingen.
  • Facturering: Hij moet gemakkelijk leesbare en begrijpelijke facturen verstrekken.

Levering: De leverancier moet in staat zijn om de goederen op de geplande datum te leveren. Deze factor omvat de volgende zaken:

Doorlooptijd: De doorlooptijd is de tijd tussen de daadwerkelijke leverdatum en de datum van bestelling. Een korte doorlooptijd zorgt voor een goede indruk van de leverancier. De leverancier moet de producten op of vóór de beloofde datum leveren.

Hoeveelheid: De leverancier dient de juiste hoeveelheid producten leveren zoals vermeld in het contract.

  • Verpakking en documentatie: De verpakking van de producten moet geschikt, stevig en onbeschadigd zijn. De leverancier moet de juiste documenten bij de geleverde producten verstrekken.
  • Noodlevering: De leverancier moet in staat zijn om producten te leveren in geval van noodvereisten.

Service: Dit is een van de cruciale criteria voor de leverancier. De leverancier dient goede service bieden door een bijgewerkt catalogus, prijsinformatie en technische informatie te verstrekken, evenals de volgende zaken:

  • Leverancier moet in staat zijn om klachten effectief af te handelen.
  • De leverancier moet technische ondersteuning bieden voor installatie, onderhoud en reparatie.
  • Noodondersteuning: Hij moet ondersteuning bieden in noodgevallen bij product falen of reparatie
  • Problemen oplossen: De leverancier moet tijdig een oplossing voor het probleem vinden.

Samengestelde leveranciersbeoordeling

Samengestelde leveranciersbeoordeling betekent het beoordelen van leveranciers op basis van hun productprijs, service, leveringsprestaties en kwaliteit van de producten of diensten.
Kwaliteitsbeoordeling: Beoordeel de kwaliteit van het product door twee factoren in overweging te nemen: kwaliteitsacceptatie en certificering.
Kwaliteitsacceptatie betekent dat het door de leverancier aangekochte materiaal alleen bij de eerste inspectie moet slagen, zodat we kunnen overwegen dat de kwaliteit van het product goed is.
Het materiaal moet een kwaliteitscertificering hebben, zoals ISO.

Prijsbeoordeling: Vergelijk de prijs van de huidige leverancier met andere leveranciers en vergelijk de huidige prijs van het materiaal met de gemiddelde prijs van het materiaal voor een gekozen periode.

Leveringsbeoordeling: Beoordeel de leveringsprestaties van de leverancier door de daadwerkelijke leverdatum te vergelijken met de vooraf bepaalde leverdatum.

Servicebeoordeling: Beoordeel de service op basis van de ondersteuning die door de leverancier wordt geboden tijdens de pre- en post-aankooporders en houd ook rekening met de garantieperiode.

Voordelen van leveranciersbeoordeling

Leveranciersbeoordeling helpt de koper om de leverancier in elk cruciaal aspect te begrijpen en te weten of de leverancier geschikt is om mee samen te werken. Het houdt geen rekening met vooroordelen en mond-tot-mondreclame, maar is meer afhankelijk van gegevens.
Het helpt kopers om de juiste communicatie te voeren.
Het zorgt voor een consistente standaard van leveranciersprestaties met bijgewerkte beoordelingen van hun prestaties.
Het helpt de koper om zwakke punten in de prestaties van de leverancier te identificeren en stelt de koper in staat om corrigerende maatregelen te nemen.

Nadelen van leveranciersbeoordeling

Het beoordelen van je leverancier helpt je om je toeleveringsketen te verbeteren. Maar een belangrijk nadeel is het verlies van vertrouwen. Ja, wanneer je je leverancier evalueert en beoordeelt, kan hij het gevoel krijgen dat je hem niet vertrouwt. Dit kan je relatie met je leverancier beïnvloeden. Maar een praktische leveranciersbeoordeling helpt de leverancier om beter te presteren.

8 technieken

  • Categorisch plan: Managers uit verschillende sectoren maken een lijst van factoren die cruciaal zijn voor een leverancier op basis van hun persoonlijke ervaringen, en leveranciers worden vergeleken op basis van dezelfde factoren.
  • Gewogen puntensysteem: Factoren worden gecategoriseerd en er wordt gewicht toegekend aan elke factor op basis van de prestaties van de leverancier. Een voorbeeld wordt hieronder gegeven voor de berekening.
  • Kostenverhouding: Leverancierbeoordeling gebeurt op basis van verschillende kosten die zijn gemaakt voor het verwerven van materialen van verschillende leveranciers. De kostenverhoudingen worden vastgesteld voor de verschillende beoordelingsvariabelen zoals kwaliteit, prijs, tijdige levering. De kostenverhouding wordt in percentage berekend op basis van de totale individuele kosten en de totale waarde van de aankoop.
  • Historische leveranciersselectie: Eerdere prestaties van de leverancier worden in overweging genomen bij de keuze.
  • Gedwongen beslissingsmatrix: De beoordelingsattributen zoals kwaliteit, service, prijs, betrouwbaarheid van de leverancier en doorlooptijd van de levering worden eerst geïdentificeerd. Vervolgens worden deze factoren onderling vergeleken. Als iets belangrijker is, krijgt het een gewicht, terwijl de andere op nul wordt gezet voor evaluatie.
  • Servicekostenratio: Subjectieve meting van andere immateriële aspecten van de diensten van een leverancier. Aspecten om te overwegen kunnen zijn: Arbeidsstabiliteit, financiële stabiliteit, flexibiliteit in productie voor spoedorders, onderzoek en ontwikkeling (R&D).

Lot Quality Index beoordeling.

Lot Quality Index (LQI). Het beoordeelt ontvangen partijen tegen afgekeurde partijen. LQI wordt gegeven door X/L. Waar, L = totaal aantal ontvangen partijen gedurende de periode, X = (L1 x 1.00) + (L2 x 2.10) + (L3 x 2.90) + (L4 x 3.10)+ (L5 x 3.90)
– L1 = Aantal partijen dat als acceptabel is ontvangen.
– L2 = Aantal partijen dat is afgekeurd door steekproefinspectie maar gelabeld.
– L3 = Aantal partijen dat is afgekeurd en afgehandeld, herbewerking aan de kant van de leverancier.
– L4 = Aantal partijen dat is afgekeurd en afgehandeld, geretourneerd als niet bruikbaar.
– L5 = Aantal partijen dat is afgekeurd en afgehandeld, herbewerking ontvanger.

Download hier Voorbeeld [ods bestand] : Lot quality index

 

Soorten leveranciersbeoordeling

Desk research: Vooraf aan bepalen van een samenwerking met een leveranciers. In dit type kun je documenten zoals financiële rapporten, logboeken en dagboeken gebruiken om informatie over de leverancier te verzamelen. Afhankelijk van het resultaat van de evaluatie kun je een geschikte leverancier voor je bedrijf kiezen.
Evaluatie na ontstaan van een probleem : Hier moet je vragen beantwoorden zoals wat is er gebeurd? Hoe is het gebeurd? Hoe is het mislukt? Deze gegevens helpen je om de leverancier te evalueren. de 5S methode kan hierbij helpen. Hier is al sprake van samenwerking met de leveranciers

Voorbeeld van leveranciersbeoordeling

De factoren die in overweging worden genomen zijn kwaliteit, prijs, levering.
Gewichten voor elk van de bovenstaande factoren zijn:
Kwaliteit – 60%
Prijs – 20%
Levering – 20%
Als we de waarden van elke factor vermenigvuldigen met hun gewichten, kunnen we beoordelingen afleiden en vergelijken welk bedrijf beter is.

Bedrijf A gegevens:
Totaal geleverde hoeveelheid: 10 eenheden, totaal geaccepteerde hoeveelheid: 8 eenheden, prijs per eenheid: €10, Vertraging in levering: 20% tijdvertraging.
Kwaliteitsbeoordeling = (8/10) x 100 = 80%
Prijsbeoordeling = (10/10) x 100 = 100% [Prijsbeoordeling = (Prijsratio Laagste / leveranciers prijs) x 100]
Leveringsbeoordeling = 100 – 20 = 80%

Gewogen leveranciersbeoordeling van bedrijf A = (80 x 60 + 100 x 20 + 80 x 20) = 84

Bedrijf B gegevens:
Totaal geleverde hoeveelheid: 20 eenheden, totaal geaccepteerde hoeveelheid: 18 eenheden, prijs per eenheid: €16, Vertraging in levering: 10% vertraging.
Kwaliteitsbeoordeling = (18/20) x 100 = 90%
Prijsbeoordeling = (10/16) x 100 = 62.5% [Prijsbeoordeling = (Prijsratio Laagste / leveranciers prijs) x 100]
Leveringsbeoordeling = 100 – 10 = 90%
Gewogen leveranciersbeoordeling van bedrijf B = (90 x 60 + 62.5 x 20 + 90 x 20) = 84.5
Hoewel de prijs per eenheid van bedrijf B hoger is dan die van bedrijf A, wint bedrijf B nog steeds vanwege de hogere algehele beoordeling.

In deze is het wel uiterst belangrijk om goed na te denken over wegingspercentage per factor.

Gartner leveranciersbeoordeling

Gartner leveranciersbeoordeling is een methode die de beste inhoud biedt aan de klant om leveranciers of aanbieders te evalueren voor wederzijds voordeel :

  • Product/Dienst aangeboden door de leverancier
  • Ondersteuning geboden door de leverancier
  • De prijsstructuur van het product of de diensten
  • Technologie
  • Strategie
  • Corporate levensvatbaarheid

Het beoordeelt de leverancier van zwak tot sterk.

Sterk: Leveranciers met de beste focus, kwaliteitsproducten of -diensten en een goede marktpositie vallen onder deze categorie. De klant voelt zich comfortabel en toont interesse om de relatie met de leverancier voort te zetten.
Positief: Leveranciers met een goede focus en goede kwaliteitsproducten/-diensten vallen onder de positieve categorie. Klanten kunnen doorgaan met samenwerken met leveranciers voor het plannen van investeringen.
Variabel: Gemiddelde leveranciers vallen onder deze categorie. De klant moet de volwassenheid van de leverancier en de korte termijn- en langetermijneffecten tijdens de relatie in overweging nemen.
Voorzichtig: Slechte serviceproviders vallen onder dit type. De klant moet de beperkingen van de leverancier begrijpen en uiteindelijk plannen op basis van risico en toekomstige zakelijke effecten.
Zwak: Leveranciers met zeer slechte prestaties vallen onder deze categorie. Klanten moeten deze leverancier alleen beschouwen voor geplande investeringen en uiteindelijk een andere leverancier regelen.

Hoe verbeter je de prestaties van je leverancier?

Hier zijn enkele opties om de prestaties van je leverancier te verbeteren:

  • Betrek altijd het hogere management bij het proces: Dit is een essentiële stap omdat je alleen voldoende middelen kunt krijgen om dit proces uit te voeren als je het hogere management betrekt.
  • Stel een prestatiemeting in: Stel KPI’s (Key Performance Indicators) in en zorg ervoor dat deze de gebieden dekken zoals leverancier service, responscapaciteit van de leverancier, managementvaardigheden van de leverancier en verkoopondersteuning. Laat hem weten dat je hem monitort en zijn prestaties beoordeelt.
  • Communiceer je verwachtingen duidelijk: Communiceer duidelijk met de leverancier over wat je wilt en waar hij zich op moet concentreren. Geef bijvoorbeeld elke leverancier een unieke vereistenlijst in plaats van een algemene vereisten lijst zodat ze gemakkelijk jouw behoeften kunnen identificeren.
  • Voer een realistische analyse uit van het supply chain managementsysteem: Onderzoek je inkoop- en supply chain managementpraktijken om de sterke en zwakke punten te ontdekken.
  • Heb een goed team voor leveranciersmanagement: Afhankelijk van de complexiteit van de supply chain, heb teamleden voor kwaliteitscontrole, logistiek, planning en engineering. Laat bovendien teamleden de plannen en doelstellingen voor leveranciersmanagement delen, zodat deze teamaanpak de prestaties van de leverancier helpt verbeteren.
  • Train je teamleden: Train teamleden over hoe ze de leverancier moeten benaderen, hoe ze hem jouw behoeften moeten laten begrijpen en hoe ze hem moeten helpen zijn doelen te bereiken. Focus tijdens de training op wat je van je leveranciers wilt en hoe je ze moet benaderen om dat te krijgen.
  • Onderhoud een goede relatie met je leverancier: Het analyseren en evalueren van de leverancier is niet voldoende. Heb in plaats daarvan een goede relatie met je leveranciers. Doe regelmatig bedrijfsbezoeken, ondersteun de leveranciers bij verbeteringen, en zorg voor een goed sociaal contact.

 

useful links

blijf niet vastzitten aan uw leveranciers

AQL kwaliteits meting