strategie

Aanpassingsvermogen supply chains

De natuur leert het ons al. In snel veranderende omstandigheden, is het vermogen tot aanpassing de beste strategie. Of het nu gaat om klimaatverandering, kunstmatige intelligentie of toenemend consumentenbewustzijn.

Rimpel effecten.

Door de wijzigingen in handelstructuren en wijzigende machtsverhoudingen op de wereldmarkt, worden tarieven en overeenkomsten opnieuw onderhandelt. De bevoorradingsketens komen onder druk te staan als gevolg van klimaatverandering. Deze effecten zullen als een rimpel door de supply chains heen gaan. Dit kan leiden tot verlamming van supply chains.

Het ontwerpen van supply chains met de mogelijkheid om snel te kunnen aanpassen om natuurrampen te omzeilen of snel opnieuw te configureren om verschuivingen in kosten of materiaalbeschikbaarheid als gevolg van gewijzigde tarieven, is dan van cruciaal belang geworden voor het handhaven van hoge serviceniveaus.

Dat vereist bijvoorbeeld slimme en intelligente inkoopsystemen die voortdurend het risico beoordelen voor de levering van kritieke goederen.

Digitalisering

Kunstmatige intelligentie vordert maar beperkt, maar dat wordt vooral veroorzaakt door de onbekendheid met mogelijke toepassingen. AI is nog zijn tienerjaren maar zal snel volwassen worden.  Het zal niet lang duren dat er vooruitgang wordt geboekt en er een betere integratie gerealiseerd wordt met inkoopplatformen. Dergelijke ontwikkelingen zullen helpen bij het voldoen aan de behoeften van klanten, real-time efficiëntie creëren, gegevensnetwerken vastleggen en verbeteringsplannen beheren.

onderzoek van Forrester blijkt dat 55% van de organisaties vóór eind 2019 in AI wil investeren.

Het gebruikt van AI met slimme inkoopplatforms zal inkopers beter inzicht geven en betere leveranciersevaluatie mogelijk maken. Het zal helpen bij bestellingen, factuurverwerking en snel toegang tot informatie op wereldschaal. Ook zal informatie vanuit IoT geintegreerd kunnen worden.

Digitale vrachtplatforms die online marktplaatsen creëren zullen een steeds groter belang krijgen zodat snel en efficiënt met carriers verbonden kunnen worden. Het ondersteunt bij het stroomlijnen van processen en daarmee verlagen van kosten, risico’s en mogelijke opties beter beschikbaar te stellen op de markt.

Opmars van robots

De verwachting is dat robottechnologie in 2019 een “kantelmoment” zal bereiken. De technische mogelijkheden, verbeterde koppeling met software systemen biedt volop kans om processne zoals orderpicking te robotiseren. Initieel zullen robots de magazijnmedewerkers aanvullen, maar de definitieve switch zal niet lang op zich wachten.

Gartner voegt eraan toe dat tegen 2023 meer dan 30% van de magazijnmedewerkers wordt “aangevuld” door “collaborative robots”.

Mensen kunnen zich dan meer richten op die zaken waar ze goed in zijn. Complexere leverings of retouren oplossen en direct contact houden met klanten en leveranciers.

Ethiek en transparantie

Toepassing van AI en robotisering vraagt dat bedrijven meer gaan nadenken over zaken als ethiek en transparantie in de beslissingen die zij nemen. Denk aan privacy gevoelige beslissingen, het overnemen van banen door robots zal de maatschappelijke discussie flink aanwakkeren met alle risico van dien voor bedrijven.

Maar ook op het gebied van duurzaamheid is het belangrijk dat bedrijven stappen nemen om hun supply chains te beschermen. Niets doen is een doodlopende weg omdat beschikbaarheid van grondstoffen snel afneemt, supply chains verstoort zullen worden door klimaateffecten en de publieke en politieke opvatting nu stevig aansturen op duurzaamheid. Bedrijven die achterblijven kunnen geconfronteerd worden met strakke wetgeving en in het ergste geval consumentenboycots. De noodzaak tot snel aanpassen is vandaag nog belangrijker dan ooit te voren.