Efficiency prevaleert boven nieuwe banen
Het streven naar Efficiency zorgt er wel voor dat de Amerikaanse economie weer in de lift zit, maar de werkloosheidscijfers blijven op hetzelfde niveau. Na een economische terugval kan het, ondanks het overheidsbeleid, even duren voordat de werkloosheid afneemt.
Efficiëntie
Er zijn in feite 2 belangrijke redenen waarom het werkloosheidscijfer in de VS maar ook in veel andere landen op een hoog niveau blijft ondanks een verbeterde omzet en betere marges. De eerste is het streven naar meer Efficiency.
De economische crisis heeft binnen bedrijven geleid tot een herziene strategie met betrekking tot hun processen. Veel mensen, vooral laagopgeleiden, werden ontslagen. Tijdens deze overgangsperiode hebben organisaties nieuwe manieren gevonden om het proces met minder mensen bij te houden. Crisis leidt altijd tot nieuw inzicht door de druk van de economische neergang. Nu de wereldeconomie langzaam begint op te trekken, kunnen organisaties nog steeds presteren zonder dat er nieuw personeel nodig is.
Terughoudend
Aan de andere kant is snelle investering in nieuwe medewerkers direct na een crisis ongebruikelijk. Zaken doen dat niet graag en wachten liever af of het economisch herstel houdbaar is. Bedrijven wachten tot ze daadwerkelijk beginnen te groeien, zodat nieuwe banen voor hen economische waarde vertegenwoordigen, hoewel hun winstcijfers hen een kans geven om in dienst te nemen. Vanuit zakelijk oogpunt is het logisch.
Een ander neveneffect is dat veel ontslagen laaggeschoolde werknemers veel meer problemen hebben om een nieuwe baan te vinden. Hun economische waarde is in de loop van de tijd afgenomen. Daarnaast richten veel re-integratieprojecten, ook in Nederland, zich meer op medewerkers die beter zijn voorbereid en opgeleid. Re-integratieprojecten richten zich meestal op degenen die succesvol zijn, aangezien de re-integratiebedrijven worden beoordeeld op hun prestaties. En een van de prestatiedrijvers is hun vermogen om mensen naar een nieuwe baan te helpen.
Hierdoor blijft een hele groep laagopgeleiden met weinig kans op een nieuwe baan aan de zijlijn staan. Dit zou de regering zorgen moeten baren, aangezien dit zal leiden tot verborgen en schrijnende armoede. Het beleid van de overheid zou zich op deze groep moeten richten, in plaats van alleen diegenen te helpen die zichzelf kunnen helpen of het geven van allerlei belastingverlagingen die nauwelijks werken.
Source: NRC
related: