paradigma

Confronteer uw paradigma

De langste tijd om te veranderen, is niet de verandering zelf maar de tijd die U nodig heeft om te beslissen om het anders te gaan doen en uw paradigma te overwinnen.

Paradigma’s

Een paradigma is een denkmodel met regels en voorschriften waarmee men in het dagelijks leven de verschillende confrontaties en uitdagingen aangaat. Dit denkmodel vormt een mens in de loop der jaren waarbij vooral ervaring als empirische basis dient. Hierdoor ontstaat langzaam een verstilde en voorspelbare manier van reageren op situaties. Dit denkmodel doorbreken is voor elk mens de grootste uitdaging om tot verandering te komen.

Drogredenen.

Omdat we onze verstilde opvattingen steeds toepassen op steeds verschillende situaties, creeeren we onze eigen drogredenen om iets niet te doen. Want waarom zou U niet met uw huidige carrière kunnen breken en een geheel nieuwe kunnen beginnen? Ja de financiële verantwoordelijkheid die u draagt is een belemmering. Maar waarom zou u bij een nieuwe carrière dat niet kunnen? Waarom kunt U geen jockey worden, of diepzeeduiker of een creatief artiest? U zult ongetwijfeld een dozijn redenen aan kunnen voeren maar de meeste zijn het product van uw eigen paradigma.

Uw argumenten zijn gebaseerd op ervaringen uit het verleden en niet gericht op de toekomst.

Organisatieverandering.

Binnen organisaties is het niet veel anders. Dan wordt het juist nog complexer omdat een veelvoud van individuele paradigma’s een organisatie paradigma veroorzaken. Daar doorheen breken is nog lastiger. Toch zijn de bedrijven die het lef hebben om de paradigma’s aan de kant te schuiven en radicaal want anders te gaan doen, zeer succesvol. Zij blijven niet hangen in het verleden [de les van V&D ] maar durven grootst te denken en direct te beginnen. Ze beginnen morgen al met verandering. Daar is geen debat of overleg voor nodig.

Het probleem voor vele organisaties is dat ze pas aan verandering durven te beginnen als de huidige situaties dermate onhoudbaar wordt en bedreigender wordt dan de noodzakelijke verandering. Iets waar veel topsporters elke dag tegen vechten. De behoudzucht, het conservatisme dat in ieder mens schuilt en ons tegenhoudt om risico’s te nemen.

Dit is een oeroud mechanisme dat onze overleving diende maar in ons dagelijks leven amper nog van toepassing is. Behalve dan als we ons in fysiek risicovolle situaties begeven. Dus weerspreek die innerlijke stem, wees voorbereid en onderga de verandering met zicht op het al het mooie dat nog komen gaat.