radio, productiviteit

Zet die radio uit

Organisaties kunnen beter presteren als ze al die radio eens uitzetten.In de meeste Nederlandse bedrijven op nagenoeg alle afdelingen is het de gewoonste zaak van de wereld. Een jengelende radio. Gezellig volgens de medewerkers en volgens sommigen zelfs goed voor de motivatie. Ik geloof er niets van.

Verworven rechten

Jongstleden werd ik er weer aan herinnerd dat Nederlandse medewerkers zich in de loop der jaren een bijzonder voorrecht hebben verworven. De blèrende radio. Een Engelse,  vrouwelijke manager die wereldwijd haar business heeft, wees mij haarfijn op dit merkwaardige verschijnsel: “Would they be able to hear any alarm signal”, vroeg zei scherpzinnig. De radio in het magazijn waar wij beiden op bezoek waren, stond ook redelijk luid, dus mijn antwoord was ontkennend.

Maar niet alleen in magazijnen staan radio’s de hele dag door herrie te maken. Ook op administratieve afdelingen, op een Sales afdeling waar toch veel telefoontjes binnenkomen, productie afdelingen. Alleen in call centers zal je geen radio horen, want anders kunnen zij de klanten niet goed verstaan.

Geluid, gemeten in decibels, is een cumulatief stelsel. Hierdoor ben je genoodzaakt, om je verstaanbaar te maken, altijd meer vocale decibels te produceren om boven de radio uit te komen. Simpele check hiervoor: Zet in een afdeling waar de radio de hele dag aanstaat, deze maar ineens uit en verbaas u over het feit hoe luid mensen moeten spreken om elkaar te kunnen verstaan.

Efficiency

Vele mensen beweren ook dat ze hierdoor beter werken. Maar enig bewijs ontbreekt hiervoor. Nog nooit is aangetoond dat de productiviteit in een afdeling stijgt als een radio is toegestaan. Andersom wel. Vanzelfsprekend is het uitermate storend als je veel telefonisch verkeer hebt, dat op de achtergrond een radio aanstaat. Vele functies vereisen echter ook een hoog concentratievermogen, waarbij achtergrond geluid afleidend werkt. En in productie omgevingen loert het gevaar om de hoek dat door de schreeuwende radio, mensen geluidssignalen of waarschuwingen van collegae niet tijdig in de gaten hebben.

Het is een merkwaardig verschijnsel van de mens zelf, die continue geluid wilt maken. Als er geen radio aanstaat, dan zoeken we continue naar conversaties met anderen. Maar weinig mensen durven of kunnen in stilte werken. Maar mensen die in stilte kunnen en willen werken, zijn beter geconcentreerd en maken daardoor minder fouten, wat de productiviteit ten goede komt. En vraagt U op de afdeling maar eens aan elk individu of ze werkelijk die radio aan willen hebben. Goede kans dat de nodige medewerkers zich er aan ergeren net als U, maar er niets van durven te zeggen om de sfeer niet te bederven. Tijd voor management dus om actie te ondernemen: Zet die radio uit. U bent totaal niet verplicht om dit toe te staan.