voetbal

Waaarom Van Gaal geen goed voorbeeld is.

Het Nederlands elftal gaat vooralsnog voortvarend in het WK. En ineens worden er onverklaarbare krachten toegekend aan Louis van Gaal. Als de redder, de coach, de manager waar we allemaal een voorbeeld aan moeten nemen.

De man die zolang al omstreden is vanwege zijn nukkige houding jegens de media is ineens het wonderkind. Hij zal Nederland wel naar het wereldkampioenschap tillen. De omslag bij de media en het publiek is opvallend. Tot aan het WK hadden weinigen fiducie in zijn leiderschap en de kwaliteiten van het Nederlands elftal. Maar de goed gespeelde wedstrijden in de als zwaar bestempelde poule, leidt tot een volledige omslag in denken.  Ineens wordt van Gaal opgehemeld en overal uitgenodigd om uit te leggen waarom het team zo succesvol is. Meteen verschijnen er ook managementboeken met als doel U uit te leggen waarom U een voorbeeld moet nemen aan Van Gaal. Wees een Van Gaal en U wordt succesvol, is de onderliggende boodschap.

Ups en downs

Nu is de lijst van Van Gaal ook indrukwekkend te noemen. Maar die van Guus Hiddink, Johan Cruyff  of de ‘Generaal’, zijn er niet minder om. De persoonlijkheden en wijze van leidinggeven verschillen hemelsbreed. Je kan dus op meerdere manieren succesvol zijn. Maar je kan ook op meerder manieren compleet onderuit gaan als coach, manager of reddende engel.

In 2002 leidde Louis van Gaal ook al het Nederlands elftal voor het WK dat in Zuid-Korea en Japan werd gehouden. Ondanks een goede kwalificatie start, en een sterk poule resultaat, ging Nederland toch niet verder omdat het onderuit ging tegen Ierland. Een tegenstander die geacht werd verslagen te worden. Bij Barcelona beleefde Van Gaal in 2002 en 2003 een zware periode en wist geen potten te breken waardoor hij uiteindelijk ontslagen werd in 2003. Barcelona was toen afgezakt naar een 12e plaats met 20 punten achterstand. Daarna keerde Van Gaal terug bij Ajax in 2003. De slechte werkrelatie met Ronald Koeman en de interne strubbelingen die daaruit volgde leidde tot harde confrontaties. In 2004 diende Van Gaal uiteindelijk zijn ontslag in, zonder wezenlijke prestaties te leveren.

Mythes.

Het grote probleem is dat we graag in mythes en absolute oplossingen willen geloven. Dat er een plan is, een strategie die je kan helpen succesvol te zijn. Als iemand ineens goed presteert, willen we allemaal zijn zoals die persoon. We willen allemaal zijn succes en daarin delen. Is de plotse omslag in denken over Louis van Gaal dan nu hypocrisie of voortschrijdend inzicht? U mag het zeggen. Het is in elk geval ontnuchterend om te zien dat zijn grootste tegenstanders nu zijn grootste pleitbezorgers zijn.

Succes is vooreerst een kwestie van definitie. Ben je succesvol omdat je een paar keer [korte termijn] kampioen wordt[AZ] of als je structureel goede spelers aflevert en altijd in de top meedraait ook al word je niet elk jaar kampioen [psv-ajax-twente etc] Gaat het om het hoogste haalbare of het binden van je klanten [publiek] op lange termijn waarmee de continuïteit wordt geborgd van de organisatie?

Daarnaast is succes een combinatie van vele factoren, puzzelstukjes die op het juiste moment op de juiste plaats vallen. Waarom was Van Gaal in 2002 niet succesvol met het Nederlands elftal en komt hij nu wel verder? En is het niet zo dat hij kan voortborduren wat zijn voorgangers hebben neergezet? Zowel binnen het Nederlands elftal als binnen de clubs zelf?

Geen standaards

Wat de verschillende succes en faal verhalen van de bondscoaches vooral leert, is dat er geen ‘ideale’ oplossing is. Als U denkt dat door het opvolgen van de adviezen van Van Gaal, of het lezen van die ‘succes management boeken’,  U net zo succesvol kunt zijn, zult u bedrogen uitkomen. Al was het alleen maar omdat uw persoonlijkheid van geheel andere aard is dan die van hem. Dat betekent onweerlegbaar, dat uw aanpak altijd zal verschillen. Persoonlijke vaardigheden kan je misschien wel imiteren, maar nooit perfect kopieren.

Kan U dan helemaal niets leren van Van Gaal? Wat U kunt leren is wat U eigenlijk al weet. Wees vooral u zelf. Dat wordt u als authentiek gezien door uw omgeving. Communiceer en sta oprecht open voor uw omgeving. Succesvol zijn, winnen, is een team prestatie en wordt niet bepaald door een persoon, ook al staat die persoon in de schijnwerpers. Een spits kan alleen scoren dankzij het voorbereidende werk van zijn teamgenoten.

Kijk achter de persoon van Van Gaal en realiseer wat er zich afspeelt. Een lang en moeizaam proces van vallen en opstaan, waar langzaam de fouten uit gehaald worden en de prestaties schoksgewijs omhoog gaan. En afhankelijk van het moment, de spelers, omstandigheden en ontwikkelingsniveau, is een andere benadering en aanpak nodig.

Als U Louis van Gaal als voorbeeld neemt, staart u zich blind op de persoon en zijn aanpak van het moment, maar verliest u zicht op de onderliggende waarden en lange termijn ontwikkelingen, die uiteindelijk veel bepalender zijn voor succes dan die ene persoon die ‘per ongeluk’ op het juiste moment op de juiste plaats is.