retailer

Verdwijnt de kleine retailer?

De crisis heeft de kleine winkelier al aardig wat kopzorgen opgeleverd. De toekomstige ontwikkelingen in de retail en het consumenten gedrag biedt weinig ruimte  voor hoop. Of toch wel?

Trends.

Ook al zijn vele organisaties nog op zoek naar de juiste strategische fit, een aantal trends zijn al duidelijk waarneembaar die in 2015 verder zullen doorzetten.

Een van de belangrijkste is de democratisering van de retail. Meer en meer bepaalt de klant op individueel niveau hoe zijn product er precies uit ziet. Van op individuele leest geschoeide kleding, schoenen of zelfs make-up. Online stelt de klant zijn product samen en laat het bezorgen of haalt het op bij een van de dynamische afhaalpunten.

Omni shopping is een onomkeerbare trend. Oneline wordt er geshopt en al dan niet op verschillende fysiek bezorgd of afgehaald. Mobiele apps ondersteunen de klant bij zijn keuze, en anderzijds leveren de apps waardevolle informatie op over de klant en zijn gedrag.

Predictive retailing moet er voor zorgen dat bedrijven tijdig kunnen inspelen op de veranderende vraag, die bijna op dag basis verandert. Informatiebedrijven zijn druk bezig om klantgedrag via Facebook of andere social media te analyseren en verkopen deze informatie aan bijv grote retailers, supermarkt ketens of kledingmerken.

De kleine retailer.

De kleine retailer, indien niet verder georganiseerd in enig samenwerkingsverband heeft snel het nakijken. Veel van de ontwikkelingen vallen buiten de [financiele] mogelijkheden van de kleine winkelier. Tel daarbij op dat online shopping de komende jaren alleen maar sterker zal groeien, de fysieke interactie waar de kleine retailer zo afhankelijk van is zal dan nog meer naar de achtergrond verdwijnen.

Duurzaam en origineel.

Toch is er een andere trend waar de kleine winkelier zijn voordeel mee kan doen. Meer en meer consumenten hebben genoeg van massa – consumptie en productie en verlangt terug naar ‘eerlijke’ producten. Duurzaam geproduceerd en vooral origineel.

Een andere trend is dat de consument meer en meer behoefte heeft om bij de originele producent in te kopen. De huidige modellen van ‘direct kopen bij de boer’ is daar een voorbeeld van, waarbij de hele tussenliggende keten in een keer uitgeschakeld wordt.  Of kijk naar een concept als Etsy’s. Consumenten kunnen hun eigen bedrijfje beginnen en hun eigen handwerk online verkopen.

Expertise.

Kleine winkels kunnen hun erkende expertise gebruiken om zich staande te houden. Op prijs en snelheid zullen ze niet de strijd aankunnen met grote spelers. Maar differentiatie waarbij een stevig band is met het originele product kan toegevoegde waarde bieden waar specifieke doelgroepen mee bereikt kunnen worden.

Kleine boekwinkels bieden service in de vorm van leestafels, workshops en vaak ook een klein café erbij [non alcoholisch] die klanten aanspreekt. Daarbij ondersteund door een goede online presence en vakkundig personeel. Ook kunnen bijvoorbeeld kleine kledingzaken, lokale kleinschalige ontwerpers de mogelijkheid bieden de faciliteiten van de winkel te gebruiken voor promotie en afzet van hun producten. Feitelijk wat Etsy’s online doet, teruggebracht in de fysieke winkel. Ook kan gedacht worden aan aan huis services zoals bij woninginrichting en decoratie.

De kleine winkelier dient met zijn omgeving een samenwerkingsverband aan te gaan met die doelgroepen die weinig op hebben met de grote spelers, die hechten aan authenticiteit en bij willen dragen aan lokale duurzaam ontwikkelde producten.  Daarbij kan de winkelier ook een goed verdeelpunt zijn voor lokale producenten van allerlei [non] food producten, zodat  de marge van de tussenhandel bij de producent blijft.
Mogelijkheden dus volop voor de kleine winkelier, maar deze dient zich wel te beseffen dat de traditionele manier van verkopen voorgoed voorbij is.