planning, coaching

Coaching en training.

Ik krijg met enige regelmaat de vraag waarom mijn hond. Rhaïn, bij mij op de foto staat. U zul het misschien vreemd vinden, maar door het trainen van dieren, hond en paarden, heb ik veel geleerd over het coachen van mensen.

Naast mijn huidige hond Rhaïn, ben ik ook de gelukkige bezitter van een aantal paarden. De een een jager de ander prooidieren. Wezenlijk verschillend maar als het om training gaat is er een duidelijke overeenkomst. Lichaamstaal.

Mensen verschillen wezenlijk van dieren omdat wij continue verbaal communiceren. Zo zeer zelfs dat we nauwelijks meer letten, althans bewust, op onze lichaamstaal. Terwijl wij van oorsprong net zo zeer gebruik maakten van lichaamstaal. De tijd dat de mens werkelijk rationeel verbaal kon communiceren is eigenlijk maar een klein deel van de totale evolutionaire ontwikkeling van de mens. In ons onderbewustzijn zijn nog alle elementen en informatie aanwezig waarmee we lichaamstaal van de ander kunnen ‘lezen’. Alleen, we zijn dat vergeten en we letten liever op woorden dan op houding.

Dit laatste is een behoorlijke misrekening omdat uw beslissingen beginnen in uw onderbewustzijn en deze lichaamstaal laat meewegen. We kennen allemaal het begrip ‘liefde op het eerste gezicht’. Of een eerste indruk kan je maar een keer maken. Dit alles heeft met lichaamstaal te maken.

Als je dieren traint heb je niets aan je verbale communicatie. Je stem, qua volume en toonhoogte, speelt wel mee, maar wat je zegt, begrijpt geen enkel dier. Dan moet je weer terugschakelen naar gebruik van lichaamstaal.

Een goed voorbeeld om paarden te trainen met lichaamstaal is Natural Horsemanship. Tracht u maar eens een paard in beweging te krijgen, in het juiste tempo en de juiste richting, alleen met behulp van uw lichaamstaal. Paarden onderling doen niet anders. Hun positie ten opzichte van elkaar, stand van hoofd, oren en staart. Dieren hebben een behoorlijk complex van ‘lichaamswoorden’, om elkaar iets duidelijk te maken.

Bij honden is het niet veel anders. Alleen de taal is anders. Kijk je een paard direct in de ogen dan vlucht deze. Staar je een hond aan, dan beschouwd de hond dat als een uitdaging.

Wat heeft dit met mensen te maken? Alles! U vind het ook niet prettig als iemand U aanstaart. En hoe ervaart U het als iemand met zijn rug naar U toe gaat zitten? Of let op de wijze waarop iemand zijn handen gebruikt? Vingers strak in elkaar verweven of ontspannen over elkaar heengelegd? En gaat U bij een beoordelingsgesprek tegenover [confrontatie] of naast uw medewerker zitten. [coachend] Meer dan 80% van onze communicatie is non-verbaal, alleen we praten zoveel dat we ons niet realiseren wat wij zeggen met ons lichaam.

Gelukkig ontdekken steeds meer leidinggevenden het belang van lichaamstaal. Er zijn zelfs management trainingen waarbij gebruik wordt gemaakt van dieren. [Veelal paarden]

Een alfa hond als Rhaïn, is een heel goede trainer voor zijn baas. Elk foutje wordt afgestraft. Zo leer je goed hoe belangrijk lichaamstaal is. Niet alleen bij dieren maar vooral ook bij mensen. Dus op zijn eigen wijze is Rhaïn mijn personal coach. Vandaar dat ook hij op de foto staat.

ps: Rhaïn is een kruising tussen een raszuivere duitse herder en Siberische husky.